Необходимо е да се разработи и приеме Национална жилищна стратегия с

...
Необходимо е да се разработи и приеме Национална жилищна стратегия с
Коментари Харесай

Как стоят нещата с общинските жилища?

Необходимо е да се създаде и приеме Национална жилищна тактика с небосвод 2050 година, сочи изследване на положението и ръководството на общинския жилищен фонд в България, извършено от Министерство на регионалното развитие.

 90% от интервюираните общини оповестяват, че е нужна обществена жилищна политика у нас. 93% са показали, че най-необходимата поддръжка от страната към общините е финансовата. В момента няма законово регламентиране на общественото жилищно настаняване като ангажимент на общините. Затова 34% от тях считат, че е належащо сходно регламентиране.

83% от общините споделят, че общественото жилищно настаняване би трябвало да бъде регламентирано в Закона за обществените услуги, а 56% от интервюираните представители считат, че не е стратегически вярно да се продава общинския жилищен фонд.

Проучването е извършено онлайн в интервала юли – август 2023 година сред 122 общини и 6 районни администрации на Столичната община. Те съставляват 56% от всички общини, които разполагат с общински жилища.

Пред БНР Ася Добруджалиева - управител планове в " Хабитат България “ показа, че главното, което страната би трябвало да прави в жилищния бранш, е да има фокус върху достъпността на жилищата.

" За тази група от хора, които нямат проблем да имат пазарен достъп за закупуване или наемане на жилище е нужна регулация, която да прави транспарантни и обективни връзките сред покупател и продавач, сред наемател и хазяин – да, там има потребност от интервенция на страната, с цел да има ясни правила. Но главната роля на страната е в останалия бранш, който е за обезпечаване на налични жилища за наемане или придобиване на разнообразни групи от обществото, които нямат задоволително приходи да се оправят сами с пазарните цени “, сподели Ася Добруджалиева. 

По думите й, в случай че има свободни общински жилища, те са в извънредно неприятно положение. От друга страна броят на тези жилища е непълен. В момента чакащи за общинско жилище са над 10 000 души, посочи Ася Добруджалиева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР